עזבונו של אדם ניתן לחלוקה על פי צוואה אשר מותיר המנוח או על פי סדר הירושה אשר נקבע על פי חוק הירושה. דרך נוספת לחלוקת עזבונו של אדם היא באמצעות הסכם בין היורשים או בין הזוכים על פי הצוואה (להלן: "הסכם חלוקת עזבון"). במסגרת הסכם חלוקת עזבון מגיעים היורשים (או הזוכים ע"פ הצוואה) להסכמה בדבר חלוקת הרכוש אשר הגיע לידיהם מהעיזבון, בצורה ובדרך השונות מאשר נקבעו בדין הירושה או נקבעו על ידי המנוח בצוואה.
חוק הירושה מכיר באפשרות כי נכסי העיזבון יחולקו על פי הסכם בין היורשים או על פי צו של בית המשפט.
אחת הנקודות החשובות ביותר בהסכם חלוקת עיזבון היא כאשר במסגרת העיזבון נכללים נכסי מקרקעין (אחד או יותר), אשר היורשים מבקשים להגיע להסכם לחלוקתם באופן שונה מהדרך שנקבעה - הרי שרצונם זה של היורשים יכול להביא לחשיפה למס שיוטל עליהם, (אף על פי שקבלת נכס בירושה אינה מחויבת במס).
על מנת למנוע את "תאונת המס" שעלולה להתרחש, יש לערוך מס' בדיקות מקדמיות טרם החתימה על ההסכם, ורישומו בטאבו באמצעות עו"ד הבקיא במיסוי מקרקעין , וירושה.
אחת ההוראות שעל היורשים לקחת בחשבון הינה הוראת סעיף 5(ג)(4) לחוק מיסוי מקרקעין הקובע כי חלוקת נכסי עזבון בין יורשים, לא תיחשב כעסקה החייבת במס, ובלבד שבמסגרת החלוקה בין היורשים לא נכללו נכסים שאינם מהעיזבון ולא הועברו בין היורשים כספים שמקורם אינו בעיזבון. ככל ו"התערבבו" נכסים או הועברו כספים שמקורם אינו מהעיזבון, הרי שעלולה להיות בגינם חבות במס. חוק מיסוי מקרקעין מגדיר כי הסכם חלוקת בין היורשים חייב להיות החלוקה הראשונה של נכסי העיזבון בין היורשים לאחר ההורשה, בין אם נעשה לפני רישום צו ירושה או צו קיום צוואה, ובין אם נעשה לאחר רישום .
יצוין כי רשויות המס הוציאו במהלך השנים, הנחיות והוראות ביצוע המתייחסות לחלוקת נכסי עיזבון בין יורשים אשר יש לבחון כל מקרה בהתאם להן. בדיקות כאמור יש לערוך מול עו"ד המתמחה במיסוי מקרקעין, המקרקעין וירושה !!