בעקבות התופעה הנפוצה של איחור במסירת דירות על ידי קבלנים, נחקק במסגרת תיקון מס' 5 לחוק המכר (דירות), סעיף 5 א' שקובע:
פיצוי בשל איחור במסירה (תיקון מס' 5) תשע"א-2011
5א. (א) לא העמיד המוכר את הדירה לרשות הקונה לאחר שחלפו שישים ימים מתום המועד הקבוע לכך בחוזה המכר (בסעיף זה – המועד החוזי), זכאי הקונה לפיצויים, בלא הוכחת נזק, בסכום כמפורט להלן, בעבור כל חודש או חלק ממנו מהמועד החוזי ועד להעמדת הדירה לרשותו, או לפיצויים בסכום שהוסכם עליו בחוזה המכר בשל איחור במסירת הדירה, לפי הגבוה:
(1) סכום השווה לדמי שכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה כשהם מוכפלים ב-1.5 – בעבור התקופה שתחילתה במועד החוזי וסיומה בתום שמונה חודשים מאותו מועד;
(2) סכום השווה לדמי שכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה כשהם מוכפלים ב-1.25 – בעבור תקופה שתחילתה תשעה חודשים לאחר המועד החוזי ואילך.
(ב) הפיצויים הקבועים בסעיף זה ישולמו בתום כל חודש בעד אותו חודש; הפיצויים בעד שישים הימים שתחילתם במועד החוזי ישולמו בתום שישים הימים האמורים.
(ג) על אף האמור בסעיפים קטנים (א) ו-(ב), הצדדים לחוזה המכר רשאים להסכים כי הסעיפים הקטנים האמורים לא יחולו על איחור במסירה שנגרם כתוצאה מנסיבות שאינן בשליטת המוכר ושהסיכון להתרחשותן ולתוצאותיהן אינו מוטל עליו.
הסעיף קובע מנגנון פיצוי כספי לרוכש בגין כל חודש איחור (או חלקו) כשגובה הפיצוי נע פי 1.25 עד 1.5 מדמי שכירות החודשיים, המשולמים בגין דירה דומה , בגודלה ובמיקומה של הדירה הנרכשת. מנגנון הפיצוי המגיע לרוכש הדירה, נכנס לתוקפו בחלוף תקופה של 60 ממועד המסירה החוזי והוא חל רטרואקטיבית, גם על 60 הימים שחלפו ממועד המסירה החוזי.
לאחרונה, נתקבלו מס' פסקי דין בתביעות שהגישו רוכשים כנגד חברות קבלניות אשר איחרו במועד המסירה. אחד מהנושאים "הכאובים" של רוכשי דירות, הוא איחור במסירת הדירה בשל בקשות שינויים בדירה, אשר לטענת הקבלן גורמים לשינויים במועד המסירה. בית המשפט העליון הבהיר ב"פרשת שמש נגד ספייס" כי כאשר חוזה המכר קובע כי ביצוע השינויים בדירה על ידי הרוכש, יביאו לדחייתו של מועד המסירה, ללא הגדרת מועד המסירה חדש או משך הזמן הקצוב בו נדחה מועד המסירה, הרי שהסעיף מנוגד להוראותיו של סעיף 5 א' לעיל. לכן, התנייה ברוח זו תיפסל, והמועד בו יחל תשלום הפיצויים, יהיה המועד המקורי שנקבע בחוזה
(ת"ק 64129/02-18, מנצור).
סיטואציה אחרת שנדונה היא כאשר הרוכש מאחר בתשלומים, ובהסכם נקבע כי משך תקופת איחור יביא לדחייה בהתאמה של מועד המסירה. בית המשפט קובע כי סעיף זה אינו בלתי סביר, וכי אם הצדדים לא טרחו לשנותו במשא ומתן ביניהם, הרי שעליהם לכבדו. יחד עם זאת במקרה של איחור בתשלום, פסק הדין בעניין "קאניאס" קובע כי בנוסף לסעיף המאפשר דחיית מועד המסירה, על הקבלן להתרות ברוכש כי איחור בתשלום יביא לדחיית מועד המסירה של הקבלן, והפחתת הפיצוי המגיע לרוכש. עם זאת, לא כל איחור בתשלום, יצדיק הפחתת הפיצוי ויש לבחון את גובה הסכום שלא שולם על ידי הרוכש (פסק דין נבון נגד יוסף צליח)
סיטואציה נוספת שנדונה בפסיקה היא טענת הקבלן כי בשל אילוצי תכנון ובנייה (כגון הוצאת היתר בניה מתוקן), שלא בשליטתו, נדחה מועד המסירה. סעיף קטן ג' קובע כי הצדדים לחוזה המכר רשאים להסכים כי הסעיפים הקטנים האמורים לא יחולו על איחור במסירה שנגרם כתוצאה מנסיבות שאינן בשליטת המוכר ושהסיכון להתרחשותן ולתוצאותיהן אינו מוטל עליו. בית המשפט קובע לעניין זה כי ככלל עיכובים הנעוצים בפעולות או אישורי רשויות ומוסדות, הרי שהם צפויים ויש לקחת אותם בחשבון בעת עריכת התכניות של הבנייה וקביעת לוח הזמנים לבנייה. על הקבלן להוכיח כי פרק הזמן שנדרש לביצוע הפעולות הנדרשות, אם על ידי העירייה ואם על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, נלקח בחשבון בעת עריכת לוח הזמנים ואם לכתחילה בלוח הזמנים ההיערכות הייתה נאותה; כמו כן, על הקבלן להוכיח האם לוחות הזמנים שבהם פעלו העירייה והוועדה המקומית היו בלתי סבירים והאם פנייתו לעיריה לקבלת היתרים ואישורים נעשתה במועדים המתוכננים; והאם יכול היה בהתנהלות סבירה, למנוע את העיכובים.
באשר להוכחת גובה סכום הפיצוי המגיע לרוכש, כלומר מהם דמי השכירות לפיהם יחושב הפיצוי - הפסיקה חוזרת וקובעת כי על מנת להוכיח את הפיצוי המגיע, יש להגיש חוות דעת שמאי מקרקעין בדבר דמי השכירות המקובלים בגין דירה דומה באזור בו נרכשה הדירה, ובהתאם לגודל ולמיקום הדירה הנרכשת.
אם אתם לפני רכישה של דירה מקבלן, פנו עוד היום להתייעצות עם משרדנו !!
(האמור לעיל אינו בא להחליף ייעוץ משפטי פרטני).